Kiki Brava Lansira Čisti BG Onlajn Zajednicu, Izbacuje Prvi Edukativni Video kao Gest Dobre Volje za Javnost

Toga dana, 25.juna 2017. godine, Kristijan Lak, tkz. “Kiki Brava,” putem Fejsbuka je pokrenuo online zajednicu Čisti BG, čiji je osnovni cilj da edukuje i širi svesnost o neodrživosti smeća u Beogradu. Pored proizvodnje video snimaka, fotografija, članaka i ostalog sadržaja kojim se obraća uzrocima problema i edukuje javnost, naša zajednica takođe organizuje volonterske akcije čišćenja smeća u određenim delovima grada, čime doprinosimo ulepšavanju našeg Beograda.

Od Čisti BG Fajsbuk Stranica -> www.facebook.com/cistibg

Čisti BG je zajednica volontera slobodnog duha koji žele da Beograd bude čist i lep, oslobođen od raznog đubreta i toskičnih zagađivača. Kroz nezavisne volonterske inicijative za čišćenje grada i uz promociju podizanja nivoa ekološke svesnosti, možemo očistiti i očuvati naš lepi Beograd.

Osnovni cilj nase zajednice Cisti BG mozemo izraziti u jednoj recenici: 

“Gde god da vidis djubre, pokupi ga i baci tamo gde treba.”

Prateci ciljevi ukljucuju:
1. Promovisanje i popularizacija koncepta ocuvanja cistog grada, lepse je bez djubreta
2. Podizanje nivoa eko-svesnosti kako bismo podstakli druge da nam se pridruze i samim time sprecili nagomilavanje novog smeca.
3. Promovisanje pravih vrednosti kao sto su licna i kolektivna odgovornost i integritet
4. Sirenje ‘ciste svestnosti’ putem drustvenih mreza, usmeno, i drugim dostupnim metodama.

Saveti za akciju:
– Jednostavno samo to uradite. Izaberite neki deo grada, uzmite kesu za djubre, stavite rukavice i pocnite da cistite. Bukvalno tako, nije nista komplikovano.
– Posvetite se odredjenom predelu kao sto je park, komsiluk, deo ulice, igraliste itd. i cistite taj ‘svoj’ deo jednom nedeljno.
– Organizujte se sa komsilukom ili prijateljima i pokrenite grupne akcije ciscenja u svojoj ulici.
– Sirite ideju i predstavite je kao ‘kul trend’ tako sto cete stavljati fotke i snimke sa akcija ciscenja na drustvene mreze – Facebook, Instagram i ostale, koristeci hashtag: #čistibg
– Budite kreativni, uzbudjeni sto radite nesto korisno i delujte odmah, sada!

Dodatne ideje:
Potrazite upotrebljive alternative za plastiku kao sto su staklo (tegle i flase) ili platnene (pamucne) vrece.
Razgovarajte savlasnicima lokalnih radnji i marketa o alternativama za upotrebu plastike.
Osmislite i napravite majice, snimke, clanke, blogove, postove, flajere, postere, nakit, dogadjaje i slicno, da promovisete ideju i sirite eko-svesnost.
Sirite rec i budite ponosni na nas predivni Beograd.
Fokusirajte se na ciscenje grada ali isto tako i na prevenciju zagadjivanja.

Opusci cigareta:
Najcesci primerci smeca koje nalazimo svuda su opusci cigareta. Parkovi i druge javne povrsine bi bili mnogo cistiji i lepsi kada bismo osmislili neke specijalne kante za odlaganje ove vrste djubreta. PLjudi nesvesno bacaju opuske bilo gde, jer je to posledica navike. Treba da osmilimo bolji nacin za odlaganje opusaka u gradu kao na primer kante napunjen peskom ili sljunkom.

Comments

comments

Leave a Reply