Biografija

kiki brava peva u corbu - slika beograd nocuKiki Brava je muzičar iz Ostina iz Teksasa koji živi u Beogradu.

Kiki Brava – Stranica na Fajsbuk

Svira gitaru i peva na našem i engleskom jeziku.

Njegov repertoar sastoji se od ex-YU rock pesama i klasičnih rock numera iz 70-ih, kao i autorskih stvari na našem i engleskom jeziku.

Kristijan Lak, poznatiji kao Kristijan “Kiki” Brava (Ostin, Teksas)

Kompozitor, Izvodjac, Multi instrumentalista – gitara, bas, klavir, bubnjevi, vokali i perkusija.

Preselio se iz Teksasa u Zagreb, Hrvatsku 2012 i u Beograd, Srbiju 2014 i u Niš 2017.

 

Kraća biografija

Christian Locke je multi-instrumentalni muzičar i kompozitor iz Ostina u Teksasu. Muzičku karijeru je započeo 1994. godine kao gitarista da bi se, 2000. godine, počeo više da se fokusira na sviranje klavira, bubnjeva i sintisajzera. Nakon sviranja u nekoliko grupa koje je osnovao, Christian je 2007. odlučio da napravi pauzu i nastavi da se bavi drugim stvarima koje su ga interesovale, dok je, u isto vreme, i dalje privatno komponovao i snimao muziku.

2012. godine Christian je živeo u nekoliko republika bivše Jugoslavije što je dovelo do ponovnog buđenja njegove inspiracije.

Od 2014. godine do sada nastupao je u Srbiji, Hrvatskoj i drugim republikama bivše Jugoslavije pod imenom Kiki Brava. U Beogradu je najprepoznatljiviji po sviranju gitare i pevanju najvećih hitova iz “zlatnog doba” Jugoslavije bez obzira što je stranac iz Teksasa. On, takođe, komponuje pesme sa tekstovima na engleskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

Christian-ov zvuk i stil pokriva širok spektar muzičkih žanrova uključujući rok, bluz, klasična, džez, progresivna, elektronska, eksperimentalna, avangardna i filmska muzika, kao i tzv. “new age” muzika. Pored strasti za muzikom, Christian je takođe instruktor joge i učitelj meditacije te radi kao veb dizajner i savetnik u marketingu.

Duža biografija

Christian Locke je rođen u Ostinu u Teksasu 1979. godine gde je živeo nekoliko godina pre nego što se preselio sa porodicom u grad Arlington, takođe u Teksasu. Postao je samouki gitarista još dok je bio dete, dok je vrstu bluza koji se svirao tipično u Lujzijani naučio od svoja dva strica. 1994. godine, sa napunjenih 14 godina, je oformio svoj prvi bend odnosno trio pod imenom Streamline koji je svirao progresivni bluz. Ubrzo nakon toga bend je počeo da nastupa u Dalasu.

Nakon što se grupa raspala 1998. godine, pridružio se četveročlanom bendu 17 Boxes Out koji je svirao progresivni rok i fusion. Ubrzo nakon toga, bend je promenio ime u Haupogaru. Iako se danas može čuti svega nekoliko pesama ove grupe, njeni koncerti su bili legendarni.

Haupogaru se raspao nakon odlaska bubnjara Chad-a Cocuzza iz benda 2000. godine koji se posle toga, zajedno sa svojim bratom Matthew-om pridružio drugom bendu pod imenom Spoonfed Tribe. Locke je osnovao novi bend Centrinity was bivšim basistom iz Haupogaru-a, Joshua Mann-om dok je pohađao muzičku školu u gradu Denton u Teksasu.

U periodu od 2000. do 2007., Centrinity je snimo tri albuma – prvi nazvan “Centrinity”, drugi “Xeses” i treći “Acknowledgment” (koji više ne može da se nađe u prodaji). Bend je držao koncerte širom Teksasa i to uglavnom u Dalasu, Fort Vortu, Dentonu i Ostinu sve do svog raspada 2007. godine.

Tokom sledeće dve godine Christian je više počeo da se bavi jogom i meditacijom kojima se redovno bavi još od kraja 2001. godine. U zimu 2009. godine otputovao je za Indiju gde je tri meseca učestvovao u programu koji je držao Kriya Yoga International.

Po povratku u Teksas udružio je snage sa ekscentričnim stručnjakom za održivost i permakulturu i vrhunskim sviračem didžeridua Quinn-om Eaker-om i koleginicom Shellie Smith koja svira na tibetanskim činijama.

Zajedno su oformili novu grupu pod nazivom Sound Channel i preselili se u Potsvil u Pensilvaniji gde su otvorili umetnički galeriju i lokalni centar za informisanje javnosti kojeg su nazvali Pottsville Positive zajedno sa još jednim ekscentrikom i umetnikom na vitražu Peter-om Nein-om. U Potsvilu su svi zajedno živeli i radili do kraja te godine.

Sound Channel je snimio tri eksperimentalna avangardna albuma – “Privates”, “Nothing You’re Supposed to Do” i “Tripping the Vortex” (ne može više da se nađe u prodaji). Zajedno sa Peter-om, svi su zajedno išli na turneju u severoistočnom obalskom delu Amerike. Turneja, pod nazivom “The Beautiful Woman Tour”, je bila zajednički projekat koji su sačinjavali muzički nastupi i umetničke izložbe.

U aprilu 2011. godine Christian se vratio u Teksas kako bi pomogao Quinn-u i Shellie sa osnivanjem sada već svetski poznatog Garden of Eden koji se ubrzo razvio kao nova paradigma održivog eko-sela u Arlingtonu u Teksasu. Christian je sledećih godinu dana živeo i radio sa Eaker-om, Smith-om i Jamie-m Busch-om iz Nju Džerzija koji je kasnije osnovao Yogarden, kulinarski edukativni centar za omladinu i njihove porodice iz Vest Orandža u državi Nju Džerzi.

U martu 2012.,dok je još uvek živeo u Garden of Eden-u, Christian se povredio na radu i sledećih mesec dana je proveo u krevetu. Nije mogao da koristi svoju desnu nogu, a ni desnu ruku. Nekoliko dana posle nesreće, on je, čudnom nekom srećom, započeo vezu sa ženom iz Zagreba nakon što su se “upoznali” na Facebook-u zahvaljujući zajedničkom prijatelju.

U avgustu 2012., vođen ljubavlju, Christian se preselio u Zagreb. Veza se raspala nakon devet meseci i nakon iskrenog razgovora sa sobom, odlučio je da formira rokenrol bend u Zagrebu pod nazivom “Bok Bok Ćao” zajedno sa dvojicom muzičara iz Zaprešića i Šibenika. Bend nije dugo trajao, ali je Christian stekao dragoceno iskustvo učeći o istoriji muzike u bivšoj Jugoslaviji.

U februaru 2014., nakon što je završio intenzivni kurs hrvatskog jezika koji je trajao šest nedelja, Christian je počeo da nastupa sam u restoranu u centru Zagreba i to svake večeri tokom sledećih mesec dana, svirajući gitaru i pevajući najpoznatije pesme jugoslovenskog rokenrola i hitove “novog talasa.”

Prestao je da svira u restoranu nakon mesec dana i, po prvi put u životu, posetio je Beograd, glavni grad Srbije, gde su ga ljudi toplo dočekali i prihvatili kao neobičnog stranca iz Teksasa koji svira domaću muziku.

Inspirisan ovim dočekom, Christian je započeo novu fazu u ličnom razvoju te je odlučio da se preseli u Beograd u julu 2014. godine sa svojim prijateljem, flautistom i članom bivše grupe “Bok Bok Ćao” iz Zaprešića Antonom Mažarom. Zajedno su osnovali duet i nastupali kao ulični muzičari, kao i na nekoliko mesta u Beogradu. Kada je godinu dana kasnije, 2015. godine, Anton odlučio da se vrati u Hrvatsku, Christian je udružio snage sa beogradskom flautistkinjom i uspešnom pevačicom Katarinom Pavlović od grupa Čudesmo koja je svirala world fusion muziku.

U februaru 2015. godine, zajedno sa portugalskim filmskim stvaraocem Rujo-om Pereiric-om, je producirao dva video klipa na YouTube-u u kojima izvodi pesme iz bivše Jugoslavije na popularnim uličnim mestima u Beogradu pod umetničkim imenom Kiki Brava, što je zgodan prevod Christian-ovog imena na srpski jezik.

Ova dva videa su privukla pažnju televizijske emisije Grand Magazin. Christian, pod umetničkim imenom Kiki Brava, je dao intervju za ovu emisiju nakon čega je sledilo još nekoliko intervjua koji su objavljeni na internetu.

Christian je nastavio da nastupa na ulicama Beograda i u lokalnim barovima sa povremenim pauzama koje je iskoristio za pisanje novih pesama i putovanja u susedne zemlje.

U 2016. formirao je bend sa bubnjarom grupe Lolobrigida Nikolom Vukotićem i legendom sa muzičkog prostora bivše Jugoslavije, producentom i basistom Nenadom Stefanovićem – Japancem. Međutim, nakon nekoliko veoma perspektivnih proba, projekat je zamrznut kako bi Christian imao vremena da napiše još tekstova i dalje radi na materijalu, kao i da nastavi da vežba i poboljšava svoje znanje srpskog jezika.

U proleće 2017. Christian se vraća na beogradsku scenu kao Kiki Brava i izvodi mešavinu poznatih i novih pesama zajedno sa bubnjarem i perkusionistom Reljom Derbogosijanom.

Christian i dalje nastupa u Beogradu i okolini. I dalje je fokusiran na pisanje pesama i rad na sopstvenom muzičkom materijalu. Plan mu je da snimi pesme koje je on napisao, kao i da oformi bend koji bi ih izvodio.

Pored bavljenja muzikom, Christian je ujedno i instruktor joge, učitelj meditacije i ponekad drži časove engleskog jezika. Takođe radi kao slobodni umetnik i bavi se poslovima koji su usko vezani za internet kao što su veb dizajn, marketing i razvoj digitalnih proizvoda.